Inhoud lezing Walter Laan toegevoegd aan programma

De samenvatting van de presentatie die Walter Laan van Archol zal geven in de voormiddag is aan het programma toegevoegd.De lezing is getiteld ‘Doordacht Digitaal documenteren’ en zal gaan over het volgende onderwerp:

Een aantal digitale ontwikkelingen binnen de Nederlandse archeologie is in de afgelopen decennia algemeen goed geworden. Bijna ieder archeologische bedrijf of instantie maakt gebruikt van een relationele database om vondstverwerking en veldregistraties te documenteren. Het gebruik van dergelijke databases heeft zijn nut al goed bewezen en behoeft geen toelichting. Maar de digitale ontwikkelingen gaan door.

Doordat Robotic Total Stations enigszins betaalbaar zijn geworden en de software toegankelijker, zijn veel archeologische spelers omgeschakeld van analoog tekenen in het veld naar direct digitaal documenteren van vondsten en grondsporen mbv een Robotic Total Station. Archol heeft met enige aarzeling de eerste stappen in de richting van digitaal meten in het veld gezet. Tijdens de lezing zal Walter Laan de keuzes die gemaakt zijn binnen Archol toelichten en de veldprocedures, die nog altijd in ontwikkeling zijn, laten zien.

Bekijk het volledige programma van de workshop hier.